Przepisy

Chlebek bananowy z migdałami i orzechami nerkowca

Ostatnio ciągle coś pichcę! Zmiana diety na zdrowszą sprawiła, że większość mojego “wolnego” czasu spędzam w kuchni. W pieczeniu jednak miałam bardzo długą przerwę – pojawienie się Sebka sprawiło że jakoś o tym nie myślałam. Zapomniałam też jak bardzo to lubię! Wracam więc do pieczenia i zaczynam od prostych rzeczy – ten przepis na chlebek bananowy taki właśnie jest. No i rzecz jasna jest pyszny!

Składniki:

1 duże jajko

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3 dojrzałe banany

60g masła

1/3-1/2 szklanki dowolnego cukru (ja dodałam kokosowy ale można dać np. ksylitol)

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów

garść orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Suche składniki wraz z orzechami (oprócz cukru) łączymy w misce. Rozgniatamy banany. Roztapiamy masło, dodajemy do niego pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Z podanego przepisu wyszło mi dwie niewielkie foremki ciasta. Używam silikonowych foremek firmy Monbento, bo potem takie ciasto idealnie pasuje do moich ulubionych lunchboxów tej samej firmy.

chlebek bananowy z orzechami nerkowca

Chlebek jest pyszny i smakuje doskonale bez jakichkolwiek dodatków – ja wrzucam go do lunchboxu i mam idealną i sycącą przekąskę na czas pracy!

Wypróbujcie koniecznie! Smacznego!

Udostępnij: