Przepisy

Gnocchi z dyni z sosem kurkowym z boczkiem

gnocchi z dyni z sosem kurkowym

Uwielbiam dynie! Te jadalne i te ozdobne – jesienią to moje ulubione warzywo – można z niego wyczarować mnóstwo pyszności! Te gnocchi robiłam pierwszy raz, ale wyszły zadziwiająco pysznie! Pierwszą porcję zjadłam z masłem i parmezanem – sos to pomysł mojego męża – muszę przyznać że pasuje idealnie!

Z podanych składników otrzymamy 4 porcje.

Gnocchi z dyni

2 szklanki puree z dyni

500g mąki

3 jajka

250g sera ricotta

1/3 szklanki startego parmezanu

3/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku

Puree z dyni można przygotować wcześniej. Dynię (np. Hokkaido) obieramy ze skórki i kroimy na średnie kawałki. Pieczemy ją w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem dodając trochę wody na spód naczynia – nie dodajemy żadnego tłuszczu. Dynię pieczemy 45 minut w 180C, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywę naczynia. Po ostudzeniu pieczone kawałki dyni blendujemy – można dodać trochę przegotowanej wody jeśli blenduje się ciężko.

Oddzielamy do miski 500g mąki – będziemy ją dodawać partiami – ile ciasto zabierze. W dużej misce mieszamy: puree z dyni, ser ricotta, starty parmezan, jajka, przyprawy. Dodajemy połowę mąki – zagniatamy. Zagniatamy ciasto, dodając mąkę, ciasto może lekko kleić się do rąk ale nie powinno na nich zostawać. Oddzielamy partie ciasta, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, utaczamy wałek i tniemy go na małe wałeczki które możemy delikatnie ponacinać dla ozdoby.

Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

Sos na kurkach i boczku

1 cebula

200g kurek

100g boczku surowego w plastrach

3/4 dużego kubka śmietany

1/2 pęczka natki pietruszki

papryka chili świeżo mielona, sól i pieprz do smaku

bazylia do dekoracji

Cebulę drobno kroimy i lekko szklimy na maśle klarowanym na dużej patelni. Boczek kroimy na kawałki i zesmażamy na oddzielnej patelni. Do cebuli dodajemy dokładnie umyte i pokrojone kurki. Dusimy około 10 minut, do miękkości grzybów. Dodajemy boczek. Dusimy przez chwilę. Hartujemy śmietanę wrzącą wodą i dodajemy ją do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Na samym końcu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.doprawic do smaku

Nakładamy gnocchi na talerze, na nie nakładamy sos, całość posypujemy startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.

Teraz pozostaje tylko zachwycać się smakiem. Smacznego!

Udostępnij: