Przepisy

Guacamole z twarogiem i limonką

Lubicie awokado? Mi trudno jest powiedzieć że lubię – samo nie ma smaku zbyt wyszukanego, jest wręcz mdłe, a dodane do smoothie bardzo je zagęszcza i sprawia że konsystencja jest średnio przyjemna w odbiorze. W przypadku awokado jednak odpowiednie składniki potrafią zdziałać cuda! Co najważniejsze, nie trzeba ich wiele – wystarczą 3 i otrzymamy przepyszną pastę na śniadanie czy kolację która wyśmienicie smakuje zarówno z razowym pieczywem jak i grzankami. Dzisiaj więc przepis na awokado w formie w której zajadam je najczęściej – pasty guacamole z twarogiem i limonką.

Awokado ma mnóstwo zalet zdrowotnych! Jest skarbnicą witamin (zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, PP, K, H, kwas pantotenowy i kwas foliowy), ma sporo ważnych dla zdrowia minerałów min. wapń, potas i fosfor. Awokado bogate jest również w bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe (jak kwas oleinowy pomagający walczyć z nadwagą i obniżający poziom cholesterolu we krwi). Tylko w niewielkiej ilości składa się z cukrów, zawiera za to sporo błonnika (około 7g na 100g).

Smak awokado ma mdły – trudno temu zaprzeczyć, dodatkowo obróbka termiczna jest w jego przypadku mocno niewskazana bo zmniejsza wartości odżywcze które posiada. Jest kilka sposobów by te jego wady obejść i cieszyć się z zalet które niesie ze sobą jedzenie tego nie da się ukryć – “superfood”. Jednym z nich jest ta pasta. Do jej zalet dodatkowo należy to że bardzo szybko się ją przygotowuje i wymaga tylko kilku składników.

Porcja na 2 osoby

Czas przygotowania: 8-10 minut

Składniki

1 dojrzałe awokado (może być zwykłe zielone lub typu Hass)

pół opakowania chudego twarogu

sok z połowy limonki

sól (około 1/3 łyżeczki)

pieprz do smaku

Awokado obieramy, wkładamy do głębokiego talerza i rozgniatamy dość dokładnie. Skrapiamy sokiem z połowy limonki. Dodajemy twaróg i rozgniatamy do razem z awokado. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Taka pasta świetnie smakuje z grzankami z bułki skropionej oliwą z oliwek lub z chlebem razowym. Pastę zjadamy na świeżo, ciemnieje z czasem i smak również nie jest taki sam jeśli pasta postoi.

W zanadrzu mam jeszcze kilka pomysłów na awokado, również na inne pasty z niego. Kilka ciekawych pomysłów czeka też na wypróbowanie i jeśli okażą się dobre na pewno zamieszczę je tutaj.

Udostępnij: