Przepisy

Kaszotto jaglane z cukinią i marchewką zapiekane w papryce

kaszotto jaglane w papryce

Kiedy męża nie ma w domu kilka dni, mogę jeść 100% zdrowo! Nie muszę wtedy iść na kompromis i przygotowywać dań tak by było super smaczne (choć dla mnie to danie takie jest to dla mojego męża już nie – nie lubi kaszy jaglanej).

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 1,5 godziny (z pieczeniem)

Składniki

2,5 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka kaszy jaglanej

2 niewielkie marchewki

1 średnia cukinia

1 cebula

1 mini serek kremowy

3 czerwone papryki

parmezan

sól, pieprz

Sposób przygotowania

kaszotto jaglane przygotowanie

Na dużej patelni maśle klarowanym szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane marchewkę i cukinię. Dodajemy do cebuli i chwilę przesmażamy wszystko razem. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy pod bieżącą wodą. Kaszę przekładamy na patelnię i zalewamy całość bulionem. Dusimy całość około 20 minut co jakiś czas mieszając, a jeśli jest potrzeba i widzimy że kasza nadal nie jest ugotowana dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy serek kremowy i doprawiamy nasze kaszotto.

Papryki przekrawamy na połówki, wykrawając nasionka i błonki. Napełniamy nasze połówki papryki wcześniej wykonanym kaszotto. Na gotowe nafaszerowane papryki możemy nałożyć śmietaną lub jogurt naturalny. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Przed końcem pieczenia (na 10 minut) posypujemy startym parmezanem, a przed podaniem drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Dla wielbicieli kaszy jaglanej to danie idealne – pełne zdrowych składników i pięknie wyglądające.

Udostępnij: