LifestyleZdrowie

Kawiarka i french press – świetne akcesoria do parzenia kawy i herbaty

kawiarka i french press do kawy i herbaty

Kawa i herbata to oprócz wody dwa podstawowe napoje które piję. Nie mam w domu ekspresu automatycznego i mimo że mój mąż próbuje mnie czasem przekonać byśmy go kupili, nie daję się. Doświadczenie z takimi ekspresami nauczyło mnie, że przy rzadkim korzystaniu sprawdza się on słabo, a ciągłe czyszczenie kasetki na fusy i tacy może doprowadzić do szału. Od lat nie piję kawy rozpuszczalnej, unikam też od jakiegoś czasu herbat z torebki. Musiałam więc znaleźć inne rozwiązania które dobrze się sprawdzą, będą szybkie w stosowaniu i niekłopotliwe w czyszczeniu. Do takich akcesoriów zaliczają się kawiarka i french press – idealne i proste urządzenia, które są przyjemne w stosowaniu, a napoje które w nich przyrządzam są przepyszne i nie zamieniłabym ich na żadne inne.

Kawa

Do parzenia kawy wybrałam akcesorium nazywane kawiarką, kafeterką (lub kafetierą), czasem też moką. Jest to prosta wersja ekspresu ciśnieniowego, która sprawdza się idealnie do parzenia kawy odpowiednio wcześniej zmielonej. Kawiarka której używam już od prawie dwóch lat to mała wersja kawiarki na indukcję firmy Bialetti. Uwielbiam ją! Ma idealną pojemność na dwa duże espresso, więc idealnie sprawdza się przy codziennym piciu małej czarnej. Jest to jednocześnie ilość pozwalająca na zrobienie pysznego cappuccino (a właściwie dwóch cappuccino). Jest łatwa w czyszczeniu (kawiarkę należy myć bez użycia płynu do naczyń) i dość szybko schnie. Planuję zakupić większą wersję tej kawiarki, ale nieczęsto mamy gości w naszym niewielkim mieszkaniu, więc do tej pory nie była mi za bardzo potrzebna. Większa wersja mieści minimum 4 duże filiżanki epresso więc jest dobrym wyborem dla większej ilości osób. Kawa z kawiarki jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dobrze się ją zaparzy – poniżej więc krótka instrukcja, jak to robić poprawnie.

Parzenie kawy w kawiarce:

zmielić ziarna kawy do średniej grubości – nie powinny być zmielone za drobno (kawa może mieć gorzkawy posmak) ani za grubo (kawa będzie za słaba).

nalać wody do ppziomu zaworka bezpieczeństwa

ustawić kawiarkę na kuchence/płycie indukcyjnej (na indukcji mam dobraną odpowiednią moc, co jest ważne dla poprawnego i szybkiego zaparzenia kawy)

poczekać do momentu kiedy z kawiarki zacznie wydobywać się para – oznacza to, że kawa jest gotowa

Herbata

Od jakiegoś czasu ograniczam ilość herbat pakowanych w torebki. Są szkodliwe dla zdrowia, zawierają substancje toksyczne, a wykonane są zazwyczaj z tworzyw sztucznych które przy kontakcie z wrzącą wodą wydzielają dodatkowe szkodliwe związki. Sama herbata zresztą często zawiera pestycydy i innego rodzaju szkodliwe chemikalia. Nie doszłam jeszcze do etapu wybierania herbat z upraw ekologicznych bio, ale taki mam plan bo herbatę bardzo lubię i nie chcę rezygnować z jej picia.

Na unikanie kontaktu z chemicznymi torebkami znalazłam łatwy sposób – używanie ekspresu tłokowego tzw. french press’u, zwanego często po prostu zaparzaczem. Jest to bardzo prosty zaparzacz, łatwy w czyszczeniu i obsłudze. Zaparzacz taki służy zarówno do parzenia kawy jak i herbaty. Wystarczy nalać do niego wody, wsypać odpowiednią ilość herbaty lub kawy a następnie założyć jego górną część czyli sitko z tłokiem i pokrywką, tak by znalazły się początkowo w pozycji od góry. Gdy herbata/kawa się naparzy, sitko przesuwamy w dół i rozlewamy już gotową herbatę czy kawę bez fusów. Rozwiązanie idealne!

Mam dwa urządzenia tego typu. Mój pierwszy french press pochodzi z Ikea i ma pojemność około 400ml. Był niedrogi (około 25zł) i bardzo dobrze się sprawdza przy parzeniu herbaty dla mnie i dla męża – akurat na dwie niewielkie porcje). Zaparzacz ma już prawie rok i jest w bardzo dobrym stanie. Kolejny, tym razem duży french press kupiłam niedawno. Chciałam mieć taki o dużo większej pojemności więc wybrałam wersję na 1 litr. Urzekł mnie design firmy Bialetti, którą uwielbiam! Zaparzacz był więc trochę droższy, kosztował około 100zł. Z obu jestem zadowolona a ich jakość jest porównywalna.

kawiarka bialetti moka kafetiera

Dla osób lubiących kawę przedstawione w poście akcesoria są idealną alternatywą dla dużego i drogiego ekspresu do kawy. Z kolei parzenie herbaty we french pressie to same zalety i wygoda. Nie wymagają serwisowania i są bardzo łatwe w czyszczeniu i obsłudze. Czego chcieć więcej? Dajcie znać czy wolicie takie rozwiązania czy zdecydowaliście się jednak na ekspres?

Udostępnij: