Przepisy

Makaron z pomidorami i pieczoną dynią

Sobota w którą nic się nie chce – o wyjściu z domu mowy nie ma! Na zewnątrz szaro i deszczowo. By dodać temu dniu kolorów postanowiłam że przetworzę dynię na puree i zrobię z niego coś fajnego. Dynia w piekarniku, mieszkanie ogarnięte – ja oczywiście głodna! Musicie wiedzieć, że będąc w ciąży trudno mi jest po prostu zjeść sobie kanapkę z “czymkolwiek” znalezionym w lodówce – apetytu brak, głód jest ale jak już mam coś zjeść, to smak mam na coś wyjątkowego! Tylko co zrobić kiedy prawie nic nie ma w domu? Cóż, pozostaje wymyślić coś ze składników które są! Zawsze znajdzie się jakaś cebula, czosnek i makaron, a u mnie dziś znalazły się szczęśliwie i pomidory koktajlowe! I przypadkiem również pieczona dynia. Tak właśnie przypadkowo powstał ten niebotycznie pyszny makaron z pomidorami i pieczoną dynią!

Porcja na 2 osoby

Czas przygotowania (jeśli mamy puree z dyni) – około 30 minut

Składniki

1 średnia cebula

1-2 ząbki czosnku

10-15 pomidorów koktajlowych lub daktylowych

2 łyżki śmietany 18%

5-10 kostek upieczonej dyni (u mnie o wielkości około 3x4cm)

masło klarowane

ew. 1 trójkącik śmietankowego serka topionego

sól i pieprz do smaku

parmezan do posypania

makaron około 200g – u mnie tagliatelle pełnoziarniste

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek również kroimy na niewielkie kawałki. Podsmażamy na dużej patelni maśle klarowanym. Pomidory koktajlowe kroimy na mniejsze części (ja miałam daktylowe które kroiłam na około 6 cząstek), dodajemy je na patelnię z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Dusimy aż pomidory zmiękną, dość często mieszając.

Alternatywa: pomidorki można upiec z niewielką ilością oliwy, ja w piekarniku miałam dynię więc je dusiłam ale pieczone też będą smakować wspaniale!

Kiedy wszystko jest miękkie, w kubku mieszany śmietanę i serek topiony – hartujemy je kilkoma łyżkami wrzącej wody. Dodajemy do składników z patelni, dodając jednocześnie kawałki upieczonej dyni uprzednio rozgniecione widelcem (nadadzą sosowi jedwabistą konsystencję) lub pokrojone w mniejszą kostkę – jak wolimy. Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem.

Mieszamy makaron z sosem, posypujemy całość parmezanem i świeżo mielonym pieprzem – czarnym lub kolorowym.

Smacznego!

Dopiero po zrobieniu tego dania sprawdziłam przepisy w internecie – większość opiera się na połączeniu dyni z suszonymi pomidorami – podejrzewam że to też jest bardzo ciekawa kombinacja. Nigdy wcześniej jednak nie pomyślałam że pomidory i dynia to tak pyszne połączenie! Danie postało z przypadku ale często takie są najlepsze! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje!

Udostępnij: