Przepisy

Makaron z sosem z nerkowców, kurczakiem i suszonymi pomidorami

makaron z sosem z nerkowcow i suszonymi pomidorami

Z racji tego że zupełnie zmieniłam dietę, poszukuję pomysłów na zdrowe posiłki. Ten makaron z sosem z nerkowców jest wynikiem eksperymentu. Po pierwsze dieta i zdrowie, a po drugie znudzenie sosem carbonara i wszelkimi śmietanowymi – po prostu potrzebowałam powiewu świeżości w kuchni! Postanowiłam więc pójść na żywioł i zrobić biały sos do makaronu w wersji zupełnie bezśmietanowej. Funkcję zabielacza i zagęszczacza pełnią tutaj orzechy nerkowca. Muszę przyznać że w tej roli wypadają znakomicie! Sos jest szybki i prosty w wykonaniu, a smakuje obłędnie! Robiłam go już kilka razy, bo ma same zalety. Można go robić w wersji z mięsem lub bez – ja często wybieram opcję wege.

Porcja na 3-4 osoby

Czas przygotowania (bez moczenia orzechów) 30 minut

Składniki

150g usmażonego, pokrojonego na drobne kawałki fileta z kurczaka (sos jest pyszny również w wersji bez mięsa)

6-8 suszonych pomidorów

100g orzechów nerkowca

1 cebula

3 ząbki czosnku

30g parmezanu

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca moczymy w szklance ciepłej wody na 2 godziny. Blendujemy część zesmażonej cebuli i czosnku z orzechami nerkowca (ja odcedziłam orzechy i wylałam wodę w której się moczyły), parmezanem, dodajemy do blendowania szklankę wody. Masę wykładamy na patelnię z resztą cebuli i czosnku. Masa może być trochę rzadka ale zupełnie się tym nie przejmujemy – z kolei jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wody. Do wylanej na patelnię masy dodajemy kurczaka i suszone pomidory, podgrzewamy na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Gotujemy makaron al dente i podajemy od razu posypując tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

penne z sosem z nerkowcow i suszonymi pomidorami

Makaron z sosem z nerkowców smakuje wybornie – w zależności od użytych orzechów nerkowca, bywa że ma lekki posmak sera pleśniowego. Następnym razem spróbuję go zrobić w wersji zupełnie beznabiałowej i użyję tylko płatków drożdżowych. Takie eksperymenty lubię, a jeśli wypróbujecie ten przepis, mam nadzieję, że polubicie go i Wy! Smacznego!

Udostępnij: