Przepisy

Papardelle z kurczakiem, cukinią i mascarpone

papardelle z kurczakiem cukinia i mascarpone

Najlepsze pomysły biorą się z braku pomysłu – wtedy uruchamia się inwencja twórcza. Tak właśnie powstał ten pyszny makaron z kurczakiem, cukinią i mascarpone. Jest równie pyszny bez mięsa – jednak jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące danie, warto je dodać.

Porcja na 3-4 osoby

Czas przygotowania 60 min

Składniki

300g makaronu papardelle lub penne

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

2 cukinie

4 łyżki śmietany

250g serka mascarpone

natka pietruszki

masło klarowane

sól, pieprz

parmezan do posypania

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle klarowanym do lekkiego przyrumienienia się mięsa.

Makaron smakuje świetnie także bez kurczaka – można więc pominąć ten składnik.

Na maśle klarowanym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę uprzednio zmniejszając płomień/moc płyty. Kiedy śmietana połączy się ze składnikami, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do rozpuszczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie wstążki na obieraczce do warzyw np. julienne. Dusimy na małym ogniu/mocy około 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Na talerze nakładamy makaron, sos, kurczaka, posypujemy startym parmezanem.

pasta z cukinia i mascarpone

Pasta do której można użyć sezonowych warzyw to jest to!

Pychota!

Udostępnij: